Sposób przygotowania

Jajka oddzielić. Żółtka utrzeć z cukrem, dodać śmietanę, wymieszać. Ubić pianę, następnie kłaść ją na żółtka przesypując mąką, wymieszać. Na dużej patelni rozgrzać masło, wylać masę jajeczną, przykryć pokrywą, smażyć na wolnym ogniu. Omlet podważyć szerokim nożem od boków patelni, aby na dno spłynęła z wierzchu masa jajeczna. Pod spód włożyć trochę masła i smażyć do chwili aż omlet się zetnie.
Dobrze ścięty omlet wstawić do bardzo gorącego piekarnika na 5-10 min. Lekko zrumieniony wyjąć. Na środek nałożyć konfiturę lub dżem. Omlet złożyć na pół i szerokim nożem zsunąć na talerz lub półmisek. Pokroić w skośne porcje, posypać cukrem pudrem. Jeżeli nie masz dużej patelni, omlet można smażyć porcjami. Można podawać również z suszonymi owocami wymieszanymi z cukrem (np. poziomki, maliny itp.) jest smaczniejszy niż z konfiturą lub dżemem.

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !