Sposób przygotowania

Ciasto:
25 dag mąki
3 dag drożdży
1 jajko
1 żółtko
1 łyżeczka cukru
1/2 łyżeczki soli
1/2 szklanki mleka
3 łyżki oleju
Farsz:
80 dag kiszonej kapusty
30 dag grzybów leśnych ewentualnie pieczarek
1 cebula
2 łyżki margaryny
tymianek
sól
pieprz
dodatkowo 1 jajko
wykonanie:
Ciasto:
Przesiać mąkę, dodać do niej sól i cukier, wymieszać i następnie dodać jajko i żółtka,olej oraz drożdże rozpuszczone w mleku, zagnieść gładkie ciasto, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Farsz :
Kapustę odgotować, odcedzić z wody i dodatkowo jeszcze odcisnąć z nadmiaru płynu oraz drobno posiekać.
Grzyby leśne obgotować i posiekać jak kapustę jeśli mamy pieczarki to tylko je posiekać, na patelni stopić margarynę i przesmażyć na niej grzyby razem z cebulą pokrojoną w kostkę . Wymieszać kapustę z grzybami i doprawić do smaku solą, pieprzem i tymiankiem.

Wyrośnięte ciasto cienko rozwałkować i rozsmarować na nim cały farsz, zwinąć jak roladę i ostrym nożem podzielić na 4-5 cm porcje, ułożyć je na natłuszczonej blaszce i wierzch posmarować jajkiem.
Piec w temp. 190st około 20 min.

Komentarze

  • 0
    no-image
    Opublikowano

    1j1o1l1a1

    danie fajne, ale przygotowanie nie dla takiego leniucha jak ja :)))
  • 0
    original
    Opublikowano

    czekoladka_m

    A ja lubię takie pracochłonne wynalazki:):)
  • 0
    original
    Opublikowano

    czekoladka_m

    A ja lubię takie pracochłonne wynalazki:):)

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !