Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sarnina w sosie

2.0
(6)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

marynata staropolska 1 szt
olej kilka łyżek
boczek 20 dag
cebula 1 duża
tłuszcz do smażenia
śmietana 30% 150 ml
mąka pszenna 1 łyżeczka
pieprz
polędwica 60 z sarny

Przepis i sposób przygotowania na: Sarnina w sosie

Kroki postępowania

1
Marynatę mieszamy z olejem i marynujemy w niej pokrojoną na średnie kotlety polędwicę z sarny przez 24 godziny. Po tym czasie na odrobinie tłuszczu (np. oleju) przesmażamy trochę pokrojony w małe plasterki boczek i dodajemy polędwicę. Dusimy razem na małym ogniu do czasu aż mięso będzie miękkie (podlewamy w razie potrzeby wodą).
Krok 1 - Sarnina w sosie foto
2
Gdy mięso będzie miękkie, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i dusimy razem jeszcze 10 minut. Podlewamy polędwicę śmietaną zmieszaną z łyżeczką mąki i dusimy jeszcze 2 minuty, doprawiamy do smaku pieprzem.
Krok 2 - Sarnina w sosie foto
3
Podajemy z ulubionymi dodatkami.
Krok 3 - Sarnina w sosie foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

pacpaw 22.11.2011 22:12
kurde, u mnie tylko na dziki polują. Sarniny jeszcze nie strzelali.
Mysiunia 22.11.2011 16:42
ale mam ochotę na takie mięsko!
Magdalena67 22.11.2011 09:50
dobre
Sroczka 22.11.2011 09:24
z chęcią bym skosztowała
Beatris 22.11.2011 09:09
Ale mam wielką ochotę posmakować w końcu dziczyzny.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak