Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Czerwony krem z papryki

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

papryka czerwona 2 duża
cebula czerwona 1/2 szt
ziemniak 1 duży
wywar warzywny 3 szklanki
chili
pieprz
Kucharek przyprawa uniwersalna
masło klarowane 1 łyżka
olej 2 łyżki
groszek ptysiowy do dekoracji
śmietana 12% do dekoracji
pestki dyni do dekoracji

Przepis i sposób przygotowania na: Czerwony krem z papryki

Kroki postępowania

1
Papryki myjemy, smarujemy olejem i pieczemy w piekarniku w temperaturze 170-180 stopni do chwili aż skórka zacznie ciemnieć. Następnie wkładamy je do foliowego woreczka, który szczelnie zakręcamy. Po upływie 5 minut możemy bez problemy obrać paprykę ze skóry. Obraną paprykę pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w kostkę. Cebulę obieramy i również kroimy w kostkę. Przesmażamy razem na rozgrzanym maśle klarowanym.
Krok 1 - Czerwony krem z papryki foto
2
Ziemniaka obieramy, kroimy w kostkę i dodajemy do wywaru, zagotowujemy, po czym dodajemy przesmażoną paprykę z cebulą i gotujemy do miękkości warzyw.
Krok 2 - Czerwony krem z papryki foto
3
Doprawiamy odrobiną jarzynki i dokładnie miksujemy wszystkie składniki. Doprawiamy do smaku pieprzem i chili.
Krok 3 - Czerwony krem z papryki foto
4
Nalewamy na talerze lub do ciemnych miseczek . Dekorujemy \"piorunami\" ze śmietany (szprycą do dekorowania ciast malujemy linie z gęstej śmietany, które \"łamiemy\" wykałaczką) , groszkiem ptysiowym i przesmażonymi na rozgrzanej patelni pestkami dyni.
Krok 4 - Czerwony krem z papryki foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Lotar 18.02.2012 21:59
pięknie podany !
IKrakowianka 30.01.2012 18:54
pi?knie wygl?da i pewnie równie dobrze smakuje
Sroczka 22.11.2011 09:25
ciekawa i ładnie podana potrawa

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak