Sposób przygotowania

Miętę wypłukać i osuszyć,pokroić na kawałki po kilka centymetrów. Wrzucić do słoja min. 3 litrowego i zalać spirytusem. Pozostawić na 2 dni potrząsając często słojem. Otrzymamy przepięknej zielonej barwy płyn. Wodę zagotować z cukrem i sokiem cytrynowym i chwilę pogotować, aż otrzymamy delikatny syrop. Wystudzić. Wlać do słoja, wymieszać. Przecedzić naszą nalewkę i rozlać do butelek. Odstawić na min. 2 tygodnie. Jeśli chcemy zachować piękny zielony kolor nalewki można nie dodawać soku z cytryny, który ją rozjaśnia i niestety zmienia kolor na lekko oliwkowy, tak jak na zdjęciu. Czy wybrać smak czy idealny kolor pozostawiam Wam do wyboru.

Spróbuj również

Komentarze

  • 4
    original
    Opublikowano

    SmacznaPyza

    miętowej jeszcze nie piłam....
  • 2
    original
    Opublikowano

    Kate131

    ja tez nie
  • 1
    original
    Opublikowano

    stokrotka

    świetne, lubię miętę
  • 1
    original
    Opublikowano

    czekoladka_m

    Mam tyle mięty, w tym roku wypróbuję Twój przepis msewko:)
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    karolcia_zip

    muszę zrobić, bo mój pan lubi miętkę :)
  • 0
    original
    Opublikowano

    Sarenka

    Również takiej nie piłam, ale kolor ma świetny.
  • 0
    original
    Opublikowano

    Sarenka

    I pewnie w problemach żołądkowych może przynieść ukojenie, dobrze myślę? :)
  • 1
    14344131_1175334835846825_6586112930612941972_n
    Opublikowano

    Ewa104

    Oczywiście Sarenko,masz rację.Nalewka jest lepsza od kropli miętowych na żołądek-byle z umiarem.
  • 0
    original
    Opublikowano

    Stenka

    Daje troche mniej cukru
  • 0
    original
    Opublikowano

    ilka_86

    nie próbowałam takiej :)
  • 2
    original
    Opublikowano

    alaaa

    ja wybieram smak
  • 2
    100_7604
    Opublikowano

    misia53

    ach, te twoje nalewki.....

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !