Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kurczak nadziewany wątróbką i kukurydzą

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Kurczak (cały ) 1
wątroba wołowa 30 dag
mleko 1/2 L
koper 1 pęczek
kukurydza 1/2 puszki
jajko
sól
pieprz
kostka masła/2
kajzerka 2 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Kurczak nadziewany wątróbką i kukurydzą

Bułki kajzerki namoczyć w mleku. Wątróbkę oczyścić, opłukać, pokroić na kawałki. Koperek umyć, wstrząsnąć, osuszyć i posiekać. Kukurydzę osączyć z zalewy. Bułki odcisnąć z mleka. Wątróbkę połączyć z bułkami, koperkiem, jajkiem i kukurydzą, dokładnie wymieszać. Kurczaka umyć, oczyścić i osuszyć ręcznikiem papierowym. Wierzch i środek kurczaka oprószyć solą i pieprzem, wstawić na 30 minut do lodówki. Po tym czasie kurczaka wypełnić przygotowanym nadzieniem. Piekarnik nagrzać do 190stopni. W miejscu gdzie był nadziewany kurczak skórę zszyć bawełnianą nitką. Masło pokroić w piórka. Kurczaka ułożyć w brytfannie i posypać wiórkami masła. Wstawić do piekarnika i piec 1 i 1/2 godziny. Przed podaniem usunąć bawełnianą nitkę i podawać.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak