Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Placki z dyni

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

dynia
cebula
szalotki 2
mąka 250 g
proszek do pieczenia 10 g
jaja 2
mleko 200 ml
woda 200 ml
masło 2 łyżki
skórka z pomarańczy 0,5
sól, pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: Placki z dyni

1. Miąższ z dyni pokroić w drobną kostkę (ja najpierw dynię pokroiłam w ćwiartki, potem wydłubałam pestki - wtedy łatwiej oddzielić miąższ od skóry).
2. W rondlu zeszklić drobno posiekaną cebulę i szalotki na maśle.
3. Dodać dynię i wodę i dusić aż do uzyskania miękkiego puree. Doprawić solą i pieprzem.
4. Mąkę, jajko, mleko, skórkę pomarańczy, puree z dyni i proszek do pieczenia razem zmiksować.
5. Smażyć z obu stron na małej patelni podobnie jak omlety.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak