Sposób przygotowania

Ryż kilkakrotnie płuczemy i zalewamy 2 szklankami wody (wg przepisów zalewa się 1 szklanką, ale ja dają więcej i ryż się dobrze gotuje i nie przypala). Gotujemy na średnim ogniu do czasu, aż ryż wciągnie całą wodę. Gotowy ryż polewamy 2-3 łyżkami octu ryżowego, mieszamy i pozostawiamy do przestygnięcia.
Na 4/5 listka alg rozkładamy ryż – ja nakładam „kupkę” łyżką, a następnie zwilżonymi palcami rozkładam równomiernie (dzięki zwilżeniu palców ryż się nie lepi). W odległości około 3cm od brzegu smarujemy ryż pastą wasami, a następnie układamy na paście paluszki krabowe, paski łososia oraz awokado pokrojone w plastry. Wolny brzeg alg smarujemy wodą, żeby się zlepił z resztą „roladki”. Łapiemy za brzeg maty i dociskając palcami awokado, lososia i paluszki krabowe, rolujemy. Odkładamy na bok „szwem” do dołu i w ten sam sposób przygotowujemy kolejne „roladki”.
Następnie za pomocą ostrego, cienkiego i zwilżonego wodą noża odkrawamy poszczególne porcje.
Podajemy z dobrym sosem sojowym (najlepsze są te z czerwonymi nakrętkami i lejkami z obu stron).

Komentarze

  • 0
    no-image
    Opublikowano

    halina17

    dobry przepis
  • 0
    original
    Opublikowano

    treonina

    nigdy sama nie robiłam sushi
  • 1
    zdjecie9660
    Opublikowano

    smakowita

    piękne,zgrabne i smaczne
  • 0
    original
    Opublikowano

    mala2021

    uwielbiam sushi
  • 0
    ds
    Opublikowano

    dwa pokoje z kuchnią

    ale piękne
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Agnese91

    Zawsze mnie zastanawiało jak się robi sushi. Fajnie, że dałaś przepis :)

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !