Sposób przygotowania

Cebulę obraną i opłukaną kroję w bardzo drobną kosteczkę i mieszam z łyżeczką soli i pod przykryciem odstawiam na 12 godzin.

Oczyszczoną i opłukną paprykę kroję na wąskie i krótkie paseczki.

Obraną i umytą marchewkę ścieram robotem na grubych oczkach tarki.

Oczyszczoną i opłukaną kapustę drobno szatkuję.

Paprykę, marchewkę, kapustę mieszam z pozostałą ilością soli i odstawiam na 12 godzin.

Po upływie tego czasu cebulę i warzywa lekko odsączam z powstałego soku. Przekładam do sporej miski, dodaję olej, pieprz i dokładnie mieszam. Przekładam do wyparzonych słoiczków, zakręcam i pasteryzuję 20 minut.

Tuż przed podaniem sałatki doprawiam ją odrobiną soku z cytryny i dodaję posiekany szczypiorek.

Komentarze

  • 1
    original
    Opublikowano

    treonina

    zawsze dobrze mieć taką w zanadrzu :-) potem tylko się otwiera i jest jak znalazł do obiadu!
  • 1
    original
    Opublikowano

    caroline1983

    Kiedys zrobiłam sałatke z podobnych składników (bez oleju) i ja zakiśiłam - była bardzo smaczna
  • 4
    original
    Opublikowano

    ben-ka

    znam ten przepis tylko ja kapustę siekałam - bardzo smaczna:)
  • 2
    original
    Opublikowano

    anemon

    Dziękuję i polecam. Pomysł z kiszeniem warto wykorzystać, a w jaki sposób rozdrobnimy warzywa myślę, że nie ma większego znaczenia dla smaku sałatki, oczywiście można posiekać.
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Miki

    super
  • 1
    original
    Opublikowano

    Monika-twin

    robiłam taką sałatkę ale z octem, który bardzo lubię. bardzo ciekawy ten przepis, z olejem.
  • 1
    original
    Opublikowano

    Grazyna0211

    zapowiada się pyszna sałatka
  • 3
    original
    Opublikowano

    anemon

    Ta sałatka jest bez octu, aby mogły ją jeść też dzieci. Tuż przed podaniem dodaję soku z cytryny.
  • 1
    original
    Opublikowano

    alaaa

    jak smakuje tak jak wygląda to musi być rewelacyjna
  • 3
    original
    Opublikowano

    anemon

    Warzywa przechowywane w słoiku bardzo ładnie zachowały swój kolor.
  • 1
    no-image-available-icon-web1
    Opublikowano

    caralajna

    myślę, że muszą świetnie smakować po długim czasie przechodzenia sobą w słoiku :)
  • 3
    original
    Opublikowano

    barbara11561

    świetna,też taką robię:)
  • 3
    original
    Opublikowano

    anemon

    Sałatka jest bardzo łagodna w smaku, była robiona z przeznaczeniem dla dzieci, dlatego nie ma w niej octu. Dla dorosłych wystarczy doprawić sokiem z cytryny, po otwarciu słoika.
  • 2
    100_7604
    Opublikowano

    misia53

    To jest sałatka dla mojego męża , bo on z octem nie lubi i zawsze muszę cyganić ,że tam nie ma octu...hihi...
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Kasia36

    Fajna taka
  • 1
    original
    Opublikowano

    Wacław

    pyszne zapasy domowe !
  • 1
    original
    Opublikowano

    Klausia

    pyszności :)

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !