Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Mus z gruszek do słoików

5.0
(38)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

gruszki 1,5 kilogram
cytryna 1 sztuka
woda 1/4 szklanki
cukier 100 gram

Przepis i sposób przygotowania na: Mus z gruszek do słoików

Z obranych ze skórki gruszek, usuń gniazda nasienne i pokrój na kawałki. Wymieszaj z sokiem wyciśniętym z cytryny, aby nie ściemniały. Do rondla z grubym dnem wlej wodę, dodaj pokrojone gruszki, przykryj rondel pokrywką i doprowadź do wrzenia. Następnie przestaw na najmniejszy palnik i smaż na bardzo małym ogniu, aż owoce się rozpadną. Odkryj rondel, dodaj cukier i mieszając praż do uzyskania odpowiedniej konsystencji.
Gotowy mus zmiksuj blenderem, przełóż do czystych słoiczków i pasteryzuj 10 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Wacław 22.09.2013 19:55
świetne zapasy na zimę
anemon 12.05.2013 11:53
Macie rację, prosto ze słoiczka smakuje najlepiej.
IZABELA29 12.05.2013 08:26
taki ze słoiczka jest najlepszy
barbara11561 12.05.2013 06:03
pychotka, zjadłabym nawet prosto ze słoiczka:)
caralajna 04.03.2013 07:14
bardzo lubię gruszki
pestka 13.12.2012 11:01
nie robiłam takiego musu - ale wszystko przede mną
kuklik 25.10.2012 15:26
wspaniałe
alaaa 21.09.2012 19:21
ja też takiego musu nie robiłam, ale zaciekawił mnie ten przepis
Grazyna0211 01.06.2012 18:51
super pomysł nigdy nie robiłam z ten sposób gruszek
Rybciia 07.02.2012 22:00
pyszne
misia53 08.12.2011 01:04
Lubię wszystko co z gruszkami, bo nie są kwaśne.
IZABELA29 02.12.2011 08:35
muszę takie zrobić
anemon 27.11.2011 09:59
Polecam.
ben-ka 25.11.2011 18:57
a ja jako dodatek do bułeczki:)
caroline1983 24.11.2011 15:42
zjadłabym sobie jako dodatek do chleba :)
sylwia / sytofala 21.11.2011 18:49
rarytasy :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak