Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Żurek

2.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kiełbasa biała 2 szt
kiełbasa śląska 2 szt
zakwas na żurek wg uznania
ziemniaki 2 średnie
śmietana 12% 100 ml
cebula 1 średnia
masło klarowane 1 łyżka
ziele angielskie 5 szt
Kucharek przyprawa uniwersalna odrobina
woda 1 litr
jajko ugotowane na twardo 2 szt
natka pietruszki do dekoracji
Liść laurowy suszony Prymat 2 szt
Pieprz czarny ziarnisty Prymat 10 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Żurek

Kroki postępowania

1
Białą kiełbasę kroimy na skośne talarki o grubości około 1 cm, zalewamy wodą, dodajemy liść laurowy, ziele angielskie i pieprz ziarnisty, gotujemy.
Krok 1 - Żurek foto
2
Po 10 minutach dodajemy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki i dalej gotujemy.
Krok 2 - Żurek foto
3
Śląską kiełbasę kroimy w talarki, cebulę w drobną kostkę i przesmażamy razem na rozgrzanym maśle klarowanym.
Krok 3 - Żurek foto
4
Podsmażoną kiełbasę dodajemy do pozostałych składników.
Krok 4 - Żurek foto
5
Gdy ziemniaki będą miękkie, wlewamy zakwas na żur oraz śmietanę, doprawiamy do smaku odrobiną kucharka i pieprzu.
Krok 5 - Żurek foto
6
Zupę nalewamy na talerze. Z plasterków ugotowanych jajek robimy zupie \"oczy\", z plasterków śląskiej kiełbasy układamy usta, a z białej kiełbasy nos. \"usta\" zupy posypujemy odrobiną drobno posiekanej natki pietruszki. Smacznego :)
Krok 6 - Żurek foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

pacpaw 06.01.2012 17:59
coś mu oczy pożółkły
alaaa 21.11.2011 18:19
uwielbiam taki żurek,twój uśmiechnięty chętnie bym zjadła
Jarlin 21.11.2011 17:34
Taką zupę chce się jeść :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak