Sposób przygotowania

1 skrzydełko z indyka
8 pałeczek (mniejszych części udka)
2 kostki rosołowe
pieprz czarny mielony
koperek suszony
3 jajka
przyprawa kebab-gyros
papryka czerwona słodka mielona
sól
pieprz czarny mielony
po zmieleniu mięsa.
Dodatkowo:
woda
sól
oliwa z oliwek

Marchewkę, pietruszkę, selera i cebulę obieramy, myjemy, kroimy, pomidora myjemy, kroimy i wkładamy wszystko do garnka z wodą. Dodajemy lubczyk. Mięso płuczemy, wrzucamy do wody a następnie dodajemy kostki rosołowe, sól i pieprz czarny mielony. Gotujemy około półtorej godziny. Wyjmujemy warzywa i mięso do miseczki, czekamy aż przestygną. Mięso oddzielamy od kości a następnie mielimy przez maszynkę razem z warzywami. Do zmielonego farszu dodajemy 3 jajka, przyprawę kabab-gyros, paprykę słodką mieloną, pieprz czarny mielony i mieszam. Sypkie składniki mieszamy w misce a następnie dodajemy składniki mokre. Przekładamy na stolnicę, wałkujemy i wykrawamy krążki np. szklanką i sklejamy pierogi z farszem (ilość farszu w pierogu zależna od wielkości krążka i upodobań). następnie gotujemy pierogi w osolonej wodzie z odrobiną oliwy z oliwek (1,5 łyżki) aż wypłyną na powierzchnie wody.

Komentarze

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !