Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Piernik z orzechami i czekoladą

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

miód 1 szklanka
cukier pół szklanki
mąka 2 szklanki
jajko 8 sztuk
olej 5 łyżek
orzechy włoskie 30 dag
czekolada 1 tabliczka
Przyprawa do piernika ciast i deserów Prymat 1,5 łyżki
Soda oczyszczona Prymat 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Piernik z orzechami i czekoladą

Białka oddzielić od żółtek. Białko ubić na bardzo sztywna pianę. Do żółtek dodać cukier i utrzeć to razem. Dodać olej, miód i ciągle ucierać mikserem. Dodać rozrobioną w odrobinie wody sodę. Następnie dodać przyprawę do piernika, i mąkę. Później pomału dodawać po trochu pianę z białek i ucierać na największych obrotach. Orzechy zmielić. Czekoladę pokroić dość grubo. Wszystko wrzucić do miski. Tak przygotowane ciasto dać do wysmarowanej formy keksówki i piec w 180 st. przez 40-45 minut.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

[email protected] 23.11.2011 15:33
pyszny :)
iziona 21.11.2011 13:56
Uwielbiam pierniki zwłaszcza takie na miodzie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak