Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Raki w winnym sosie

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

raki 3 kg
marchew
cebula
szalotki 5 szt
czosnek 2 ząbki
Liść laurowy suszony Prymat
tymiane, 4 gałązki
kope 1/2 pęczka
wino białe wytrawne 1/2 butelki
Chili pieprz cayenne mielone Prymat szczypta
masło 10 dag
woda 1 litr
mleko 2 litry
sól
Pieprz czarny ziarnisty Prymat 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Raki w winnym sosie

Łowione w czystych skandynawskich strumieniach, rzekach i jeziorach są wyjątkowym rarytasem. Same w sobie mają tak szlachetny smak, że podaje się je we własnym sosie, bez żadnych innych dodatków. No, może jedynie z kieliszkiem czystej, porządnie oziębionej wódki
Raki wyszoruj szczoteczką i dokładnie wypłucz. Cebulę i szalotki obierz i pokrój w cienkie plasterki. Podsmaż na połowie masła, dodając zmiażdżone ząbki czosnku, posiekany tymianek, listek laurowy i pieprz w ziarnach. Teraz obierz marchewkę. Białe wino oraz wodę dolej do podsmażonej cebuli. Wrzuć marchewkę i gotuj razem około 20 minut. Pod koniec gotowania dodaj niezbyt drobno posiekany koperek. Zagotuj mleko z dodatkiem soli. Pojedynczo wrzucaj raki. Garnek przykryj i szybko doprowadź do wrzenia. Następnie wylej mleko i dokładnie wypłucz raki w ciepłej wodzie. Przełóż je do wywaru winnego i gotuj 5 minut. Wyjmij i ułóż na półmisku w piramidkę. Pozostały wywar gotuj jeszcze chwilę, dodaj pieprz cayenne i pozostałe masło. Przygotowany w ten sposób sos podawaj do raków.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ronald88 21.11.2011 10:04
super
Karolcia12 20.11.2011 22:37
chnie bym wypróbowala to danie
zielonamorelka 20.11.2011 22:11
hmmm ciekawy przepis raków jeszcze nie jadłam w mojej mieścinie nawet ich pewne nie dostanę by wypróbować;(

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak