Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

bułki z bazylią i suszonymi pomidorami

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

drożdże 10 dkg.
cukier 1/2 łyżki
mąka pszenna 2 szkl.
mąka pełnoziarnista 1 szkl.
sól 1/2 łyżeczki
bazylia 1/2 doniczki
suszone pomidory 10 dkg.
olej z suszonych pomidorów 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: bułki z bazylią i suszonymi pomidorami

drożdże pokruszyć włożyć do rondelka zalać szklanką letniej wody dodać cukier i wymieszać aby cukier się rozpuścił odstawić do wyrośnięcia,po tym czasie dodać olej z pomidorów suszonych i wymieszać,do naczynia wsypać obie mąki,sól,rozczyn drożdżowy i zagnieść gładkie elastyczne ciasto,przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok.75min.w tym czasie posiekać pomidory i umyte oraz osuszone listki bazylii a następnie dodać do wyrośniętego już ciasta i ponownie je zagnieść,formować z zagniecionego ciasta bułeczki układać na wysmarowanej blasze olejem przykryć je ściereczką aby podrosły po ok.15min.upiec w temp.200st.ok.20-25min.na złoty kolor.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Grazyna0211 20.10.2012 11:16
ja też super przepis
ziutula
ziutula 18.01.2012 15:34
takie buły to i suche zjem....

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak