Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierogi z kapustą i grzybami

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto:
mąka 40 dag
jajko 1 sztuka
sól 1 szczypta
woda 3\\4 szklanki
Farsz:
kapusta kiszona 1/2 kg
grzyby suszone 1 szklanka
cebula 1 sztuka
masło 3 łyżki
tymianek
przyprawy

Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi z kapustą i grzybami

Ciasto: Mąkę przesiać na stolnicę, dodać sól i jajko oraz wodę w takiej ilości, aby powstało gładkie i elastyczne ciasto. Farsz: Grzyby namoczyć i ugotować do miękkości, osobno ugotować kapustę, Odcedzone grzyby i kapustę dodatkowo odcisnąć z nadmiaru płynu i drobno posiekać lub skręcić przez maszynkę na grubych oczkach sitka, do posiekanych grzybów i kapusty dodać cebule pokrojoną w kostkę i podsmażoną na maśle, doprawić do smaku solą, pieprzem i niewielką ilością tymianku, dokładnie wymieszać. Ciasto cienko rozwałkować i szklanką wyciąć krążki na każdym umieścić porcję farszu i dokładnie zlepić. Gotowe pierogi gotować w dużej ilości osolonego wrzątku, podawać polane tłuszczem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

pestka 24.12.2013 00:59
bardzo smaczne, własnie skończyłam lepić moje

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak