Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Babka zebra

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

oranżada 1 szklanka
mąka 2,5 szklanki + 2 łyżki
jajko 5
cukier drobny 1 szklanka
kakao 2 łyżki
cukier waniliowy 1 opakowanie
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
oliwa 1 szklanka

Przepis i sposób przygotowania na: Babka zebra

Jajka utrzeć z cukrem na gładką masę,potem dodawać na przemian mąkę(wymieszaną z proszkiem do pieczenia),oranżadę(ewentualnie woda gazowana) i oliwę.Po wymieszaniu podzielić masę na2części,do jednej dodać kakao a do drugiej 2łyżki mąki.Wlewać na przemian do formy wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Piec ok 1,5 h w 150stopniach. Polać polewą czekoladową.

**do białej masy można dodać aromat pomarańczowy,skórkę otartą do smaku

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kate131 27.07.2010 21:45
też robię zebrę,ale w wydaniu babki jest dużo ładniejsza

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak