Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką

2.0
(4)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 3 szkl
mleko 3/4 szkl
masło 10 dag
drożdże 5 dag
cukier 4 łyżki
rodzynki 1/3 szkl
aromat pomarańczowy 1/4 łyżeczki
sok z cytryny 1 łyżka
sól 1/2 łyżeczki
śliwki węgierki 20-30 dag
kruszonka
masło 5 dag
cukier 2 łyżki
mąka 1/2 szkl
cukier waniliowy 1 łyżeczka
żółtko jajek 1 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką

Drożdże wymieszać z cukrem, 3-4 łyżkami ciepłego mleka i łyżką mąki, odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi swoją objętość dodać pozostałe mleko, mąkę, żółtka, sól, aromat i dokładnie wymieszać. Następnie wsypać rodzynki, wlać ostudzone stopione masło, sok z cytryny i dokładnie wyrobić. Ciasto przełożyć do dwóch małych foremek, odłożyć aby podrosło. Z mąki żółtka, cukru, cukru waniliowego i masła zrobić kruszonkę. Gdy ciasto podrośnie ułożyć wypestkowane śliwki, posypać kruszonką. Piec w temp 180 stopni około 50 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

olkaaa 27.03.2013 07:36
wygląda rewelacyjnie
IlonaAlbertos 08.01.2013 15:00
Takie ciasto uwielbiam. Pyszny drożdżowy smak i śliwki do tego.
Seba 13.08.2012 08:34
bardzo smaczne
Łukasz15 30.06.2012 09:37
Mniam
zuzanna_z 22.01.2012 13:55
extra
Poison1988 21.11.2011 20:23
smakowicie :)
Iwona51
Iwona51 20.11.2011 11:51
smaczne
iziona 20.11.2011 08:37
Wczoraj zrobiłam coś podobnego i zanim się obejrzałam już nic nie było z tym też by tak było bo wygląda bardzo smacznie.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak