Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ziemniaczane ciasto z pieczarkami

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka pszenna 250 g
masło 125 g
sól
tłuszcz do formy
wierzch ciasta:
ziemniaki 1/2 kg
brukselka 1/4 kg
pieczarki 25 dag
masło 1 łyżka
śmietana 1 szklanka
jajko 2 szt
musztarda 4 łyżki
natka pietruszki
Gałka muszkatołowa mielona Prymat
żółty ser starty 10 dag

Przepis i sposób przygotowania na: Ziemniaczane ciasto z pieczarkami

Wierzch ciasta: Ziemniaki umyć, zalać wodą i gotować około 20 minut. Odlać, obrać i pokroić w plasterki. Brukselkę oczyścić, umyć i przekroić na pół. Zagotować dużą ilość osolonej wody i gotować w niej brukselkę 8 minut. Odcedzić na sicie i zahartować zimną wodą. Pieczarki oczyścić, wytrzeć na sucho papierowym ręcznikiem i pokroić w plasterki. Stopić masło i smażyć na nim grzyby 5 minut. Wymieszać śmietanę z jajkami, musztardą i natką pietruszki, przyprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową do smaku. Kruche ciasto Zagnieść mąkę z masłem, połową łyżeczki soli i 4 łyżkami zimnej wody. Jednolite już, wyrobione i ukształtowane w kulę ciasto owinąć w folię aluminiową i włożyć do lodówki na pół godziny. Rozgrzać piekarnik do temperatury 200°C. Natłuścić formę do zapiekania. Ciasto rozwałkować na oproszonym mąką blacie i wyłożyć nim formę, podciągając w górę brzegi. Rozmieścić na cieście warzywa, polać kremem jajecznym i posypać serem. Ciasto ziemniaczane piec na ztocistobrązowo około 40 minut na środkowej półce piekarnika.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak