Sposób przygotowania

Z mąki, 2 żółtek, 0,5 kostki masła i 3 łyżek cukru szybko trzeba zagnieść ciasto i schować je do lodówki na ok30 minut. Tortownicę wysmarować masłem, wylepić ciastem. Ciasto przykrywamy papierem, na nim rozsypujemy kulki do pieczenia. Pieczemy ok 30 minut w temp 180 stopni. Studzimy

Laskę wanilia przecinamy na pół i wyskrobujemy pestki, dodajemy do 1,5 szklanki mleka z 4 łyżkami cukru. Pozostałe mleko łączymy z mąką ziemniaczaną i żółtkami. Mleko z cukrem i wanilią zagotowujemy, dodajemy mieszankę mleka z żółtkami i mąką cały czas energicznie mieszając. Gdy zgęstnieje, zestawiamy z ognia i studzimy.

Po wystudzeniu miksujemy z 0,5 kostki masła. Ewentualnie dosładzamy. Masę wykładamy na upieczony kruchy spód.

Żelatynę rozpuszczamy w 0,5 szklanki syropu brzoskwiniowego.

Każdą połówkę brzoskwini kroimy na 6 części. Układamy je na masie waniliowej.

Gdy żelatyna zacznie tężeć pędzelkiem silikonowym smarujemy brzoskwinie.

Śmietanę ubijamy i dekorujemy nią torcik.

Zdjęcie \'prosto spod szprycy\' pokrojonego i porządnie podanego nie zdążyłam zrobić :D

Komentarze

  • 0
    original
    Opublikowano

    Klausia

    na kruchym jeszcze nie robiłam, muszę zrobić :)

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !