Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

wołowina po burgundzku z leśnymi grzybami

2.0
(3)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

wołowina 1 kg
boczek 200 gram
cebula biała 1 sztuka
marchewka 3 sztuki
grzyby leśne 500 gram
wino czerwone wytrawne 750 ml
sól
mąka
świeże zioła

Przepis i sposób przygotowania na: wołowina po burgundzku z leśnymi grzybami

Kroki postępowania

1
Wołowinę kroimy w sporą kostkę i podsmażamy na patelni grillowej. Przekładamy do naczynia do zapiekania
Krok 1 - wołowina po burgundzku z leśnymi grzybami foto
2
Boczek kroimy w paski, tak samo marchewkę, cebulę - w kostkę. Wszystko podsmażamy.
Krok 2 - wołowina po burgundzku z leśnymi grzybami foto
3
Przekładamy do mięsa, patelnię deglazujemy szklanką wina. Przelewamy do naczynia żaroodpornego, wlewamy jeszcze ok szklankę wina, przykrywamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp. 180 stopni na ok 2 godziny. W tym czasi grzby - jeśli używamy świeżych - myjemy, czyścimy. Jeśli mrożonych - przelewamy wrzątkiem i odsączamy.
Krok 3 - wołowina po burgundzku z leśnymi grzybami foto
4
Dodajemy grzyby do reszty składników i wstawiamy do piekarnika na dodatkową godzinę, jeśli trzeba, uzupełniamy wino.
Krok 4 - wołowina po burgundzku z leśnymi grzybami foto
5
Ewentualnie zagęszczamy mąką, podajemy z bagietką.
Krok 5 - wołowina po burgundzku z leśnymi grzybami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

SmacznaPyza 25.12.2012 16:18
wołowina z jakiej części ? grzyby jakie konkretnie? jakaś sugestia co do wina ?
suzana 19.11.2011 20:33
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak