Sposób przygotowania

Umyte ogórki namoczyć na ok. 1 godź. w bardzo zimnej wodzie. Osuszyć, ułożyć w naczyniu,posypać równomiernie solą.Odstawić na dobę .Zlac sok, a ogórki przełożyć do słoików.Do każdego słoika włożyż po porcji podanych przypraw, kawałku baldachu kopru i kilka ząbków czosnku. Ocet zagootować z 1 litrem wody i cukrem.Gorącą zalewą zalać ogórki.Zakręcić dokładnie słoiki i pasteryzować 10 min. w temp. 85*C.

Komentarze

  • 2
    original
    Opublikowano

    treonina

    każdy ma swój przepis na korniszony, ale zawsze jest tak, że nawet jeśli ogórki robi się według jakiegoś konkretnego przepisu to robione przez różne osoby zawsze smakują inaczej :-)
  • 0
    imgp7894
    Opublikowano

    evita0007

    Nigdy nie robię ogórków,ale chętnie załapię się na jeden słoiczek hihi :D
  • 3
    original
    Opublikowano

    rjustysia

    Uważam, że domowe ogórki, i kiszone i konserwowe, są po prostu najlepsze!
  • 0
    original
    Opublikowano

    gusia1000

    Domowe zawsze lepsze od kupnych.

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !