Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Łopatka wieprzowa duszona z majerankiem i tymiankiem

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

łopatka wieprzowa 0,7-1 kg
Przyprawa do wieprzowiny klasyczna Prymat 0,5 opakowanie
Przyprawa do kurczaka złocista skórka Prymat 0,5 opakowanie
Majeranek suszony Prymat 2 łyżeczki
tymianek 1 łyżeczka
olej do smażenia
cebula
mąka
woda
sól do sosu do smaku
pieprz do sosu do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Łopatka wieprzowa duszona z majerankiem i tymiankiem

Łopatkę opłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem. Wymieszać przyprawę do wieprzowiny, przyprawę do kurczaka, majeranek i tymianek - taką mieszanką natrzeć dokładnie łopatkę. Mięso włożyć na rozgrzany olej i przysmażyć z każdej strony. Na ok. 5-10 minut przed skończeniem smażenia wrzucić do mięsa obraną i pokrojoną w piórka cebulę - zrumienić ją. Następnie zalać mięso gorąca wodą i przykryć. Dusić ok. 40-60 minut, w międzyczasie przewracając łopatkę i dolewając wody, jeśli tej za dużo ubędzie. Kiedy mięso będzie już miękkie, wyciągnąć je z płynu, zebrać jak najwięcej tłuszczu z wierzchu. Z mąki i zimnej wody przygotować zaklepkę i zagęścić nią sos, zagotować, przyprawić solą i pieprzem do smaku. Na koniec można jeszcze włożyć mięso do sosu, żeby na wolnym ogniu chwilę się w nim podusiło.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ALAGOR 13.10.2012 22:55
fantazja ;)
pacpaw 09.08.2012 20:25
ale ona musi smakować!
jasiek 07.06.2012 10:38
chyba zrobię
Wojt@s
Wojt@s 27.04.2012 23:56
extra
Wojt@s
Wojt@s 06.03.2012 10:25
extra
magdziorka6 26.02.2012 16:21
fajne
Kate131 07.01.2012 10:28
apetyczna
misia53 09.12.2011 15:58
w naszym domu niestety bez mięska ani rusz....

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak