Sposób przygotowania

Łopatkę opłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem. Wymieszać przyprawę do wieprzowiny, przyprawę do kurczaka, majeranek i tymianek - taką mieszanką natrzeć dokładnie łopatkę. Mięso włożyć na rozgrzany olej i przysmażyć z każdej strony. Na ok. 5-10 minut przed skończeniem smażenia wrzucić do mięsa obraną i pokrojoną w piórka cebulę - zrumienić ją. Następnie zalać mięso gorąca wodą i przykryć. Dusić ok. 40-60 minut, w międzyczasie przewracając łopatkę i dolewając wody, jeśli tej za dużo ubędzie. Kiedy mięso będzie już miękkie, wyciągnąć je z płynu, zebrać jak najwięcej tłuszczu z wierzchu. Z mąki i zimnej wody przygotować zaklepkę i zagęścić nią sos, zagotować, przyprawić solą i pieprzem do smaku. Na koniec można jeszcze włożyć mięso do sosu, żeby na wolnym ogniu chwilę się w nim podusiło.

Komentarze

  • 1
    100_7604
    Opublikowano

    misia53

    w naszym domu niestety bez mięska ani rusz....
  • 2
    original
    Opublikowano

    Kate131

    apetyczna
  • 0
    original
    Opublikowano

    magdziorka6

    fajne
  • 0
    original
    Opublikowano

    Wojt@s

    extra
  • 0
    original
    Opublikowano

    Wojt@s

    extra
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    jasiek

    chyba zrobię
  • 1
    original
    Opublikowano

    pacpaw

    ale ona musi smakować!
  • 0
    original
    Opublikowano

    ALAGOR

    fantazja ;)

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !