Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Calzone z kurczakiem

2.0
(1)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka pszenna 450 gram
sól 1 łyżeczka
drożdże 15 g
oliwa 2 łyżki
mleko 250 ml
pierś z kurczaka podwójna 1 szt
cebula 2 szt
pomidory krojone z puszki
czosnek 4 ząbki
pieczarki 300 g
bazylia świeża
ser żółty 30 dag
sól
pieprz
oliwa

Przepis i sposób przygotowania na: Calzone z kurczakiem

Przygotowujemy zaczyn-rozpuszczamy drożdże w mleku, z dwoma łyżami mąki.Odstawiamy w ciepłe miejsce aby drożdże zaczęły chodzić.Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy zaczyn,mąkę, oliwę i sól.Wyrabiamy starannie gładkie ciasto, które przestanie lepić się nam do rąk.Wyrobione ciasto odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 1,5-2 godziny.Kurczaka kroimy w drobną kostkę, doprawiamy go przyprawą do kurczaka. Na odrobinie oliwy podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulkę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Do cebuli i czosnku dodajemy kurczaka i również go podsmażamy. Dodajemy do tego pokrojone na plasterki pieczarki i pomidory. Dusimy aż do odparowania wody. Na koniec doprawiamy farsz solą, pieprzem oraz dodajemy bazylie. Odstawiamy farsz do ostygnięcia. W tym czasie bierzemy ciasto, zagniatamy je raz jeszcze i dzielimy je na 4 części. Każdą wałkujemy . Nakładamy na połowę każdego koła farsz, zostawiając około centymetra od brzegu , abyśmy mogli skleić brzegi. Smarujemy ten brzeg wodą, przykrywamy farsz drugą połową każdego krążka i zlepiamy brzegi podobnie jak w pierogu. Każdy pieróg smarujemy rozbełtanym jajkiem. Pieczemy w temperaturze 200ºC przez około 25 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Łukasz15 29.02.2012 10:08
pycha
IKrakowianka 17.01.2012 15:18
rewelacyjnie wygląda :)
ziutula
ziutula 30.11.2011 01:50
fajne buły i do barszczu super...

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak