Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Strucla z makiem

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 2,2 szklanki
cukier 0.5 szklanki
żółtko jajek 1
masło 0.5
cukier wanilinowy
śmietana gęsta 2 łyżki
masa makowa 400 gram

Przepis i sposób przygotowania na: Strucla z makiem

Kroki postępowania

1
Do mąki dodajemy szczyptę soli, cukier zwykły i waniliowy, śmietanę, żółtko oraz miękkie masło.
Krok 1 - Strucla z makiem foto
2
Zagniatamy gładkie, jednolite ciasto, które dość cienko wałkujemy.
Krok 2 - Strucla z makiem foto
3
Na rozwałkowane ciasto wykładamy gotową mase makową (lub też przygotowujemy ją sami), a następnie dokładnie i równo ją rozsmarowujemy (przy krawędziach zostawiamy 1-2cm miejsca wolnego by lepiej zawinąć roladę).
Krok 3 - Strucla z makiem foto
4
Delikatnie zwijamy ciasto w rulon, a następnie całe, ściśle owijamy w papier i wkładamy do wąskiej blaszki – pieczemy ok 45 minut w temp 180*.
Krok 4 - Strucla z makiem foto
5
Roladę po upieczeniu wyjmujemy dopiero gdy całkiem wystygnie, a następnie dekorujemy ją w sposób dowolny.
Krok 5 - Strucla z makiem foto
6
Ja polałam ją czekoladą i posypałam kolorowymi wiórkami kokosowymi.
Krok 6 - Strucla z makiem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bernadeta1 16.10.2013 00:24
bardzo fajny przepis do zrobienia
Jarlin 20.11.2011 09:51
świetna strucla !
Sroczka 19.11.2011 13:32
ciekawy przepis
przejs 19.11.2011 12:20
powiało świętami :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak