Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Żeberka w pomarańczy

2.0
(3)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

żeberka wieprzowe 1 kg
dżem pomarańczowy 3/4 słoika
pomarańcze bez pestek 2 szt
przecier pomidorowy 3/4 szklanki
cebula 1 szt
ząbek czosnku 1 szt
masło 2 łyżki
sól
pieprz
oelj

Przepis i sposób przygotowania na: Żeberka w pomarańczy

Żeberka myjemy i dzielimy na części,czosnek przeciskamy przez praskę, cebulę wraz z tymiankiem siekamy drobno, pomarańcze obieramy i kroimy w pół plastry. w wysokim garnku rozpuszczamy masło,szklimy na nim cebulę i czosnek,dodajemy przecier,dżem i tymianek po czym zagotowujemy. Żeberka solimy,pieprzymy i moczymy w glazurze, odstawiając tak na trzy godziny. Po tym czasie wkładamy do brytfanny przekładając je plastrami pomarańczy i pieczemy półtora godziny w 200 stopniach co jakiś czas smarując jeszcze glazurą.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

tomek18 08.12.2011 12:58
pyszne
Margo1 01.12.2011 10:25
smaczne
Margo1 01.12.2011 10:25
smaczne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak