Sposób przygotowania

Z mąki,masła,cukru pudru,żółtka i śmietany zagniatamy ciasto (lecz nie za długo ponieważ później będzie zbyt twarde) po czym zawijamy je w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na pół godziny. Śliwki płuczemy,suszymy i kroimy w połówki pozbywając się pestek. Ciasto wyjmujemy z lodówki po czym wałkujemy cienko i wylepiamy nim wysmarowaną formę i nakłuwamy widelcem aby podczas pieczenia nie powstały pęcherze. Pieczemy 15minut w temp 200stopni. Tartę wyciągamy,chłodzimy po czym smarujemy grubszą warstwą powideł,na powidła układamy śliwki (skórką od dołu) śliwki posypujemy płatkami migdał i pieczemy kolejne 15 minut w 180stopniach. Kroimy lekko schłodzoną.

Komentarze

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !