Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Gougères - ptysie serowe

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

masło 3 łyżki
woda 0,5 szklanki
sól 1 szczypta
mąka 0,75 szklanka
jajko 3 szt
ser gouda 1 (tarty)

Przepis i sposób przygotowania na: Gougères - ptysie serowe

Piekarnik nagrzać do 200 stopni. W małym rondelku na dużym ogniu zagotować wodę z solą i masłem. Zdjąć z ognia, dodać przesianą mąkę i wymieszać drewnianą łyżką. Ogień zmniejszyć do średniego, ustawić rondelek z powrotem na ogniu i energicznie mieszać ciasto drewnianą łyżką aż stanie się bardzo gęste i zacznie przywierać do dna, przez około 1 minutę.
Zdjąć z ognia i wbijać po jednym jajku energicznie mieszając drewnianą łyżką. Ciasto powinno mieć konsystencję bardzo gęstego majonezu (musiałam dodać trochę wody i pomóc sobie w mieszaniu mikserem na wolnych obrotach, gdyż zrobiły się grudki w cieście). Ciasto wymieszać z 3/4 szklanki tartego sera, resztę pozostawiając do posypania po wierzchu.
Blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia. Nakładać ciasto po kopiastej łyżce, w odstępach około 5 cm od siebie. Posypać odłożonym tartym serem. Piec przez 25 minut w środkowej części piekarnika, aż bułki potroją objętość i zrumienią się. Studzić na kratce i podawać ciepłe.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

arek.sze 21.11.2011 14:10
coś co lubię najbardziej ;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak