Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Szmurowana kapusta z boczkiem

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Kapusta z boczkiem to świetny dodatek do dań obiadowych. Wspaniale komponują się z tradycyjnymi potrawami kuchni polskiej. 

Składniki:

kapusta biała 1 główka
boczek
cukier 4 łyżki
ocet 5 łyżek
mąka 2 łyżki
margaryna 1/2 kostki

Przepis i sposób przygotowania na: Szmurowana kapusta z boczkiem

1. Kapustę szatkujemy, wrzucamy do garnka z gotującą wodą, solimy, dodajemy margarynę, boczek podsmażamy na patelni, dodajemy do kapusty.

2. Gotujemy do miękkości.

3. Z ugotowanej kapusty bierzemy pół szklanki wody, wylewamy ją patelnię dodajemy mąkę i robimy tak zwaną zasmażkę. Przyprawiamy odrobiną soli i pieprzu.

4. Gotową dodajemy do kapusty przyprawiamy cukrem i octem, dokładnie mieszamy.
Kapustę można podawać do mięs. Pychotka.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak