Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Mazurek po cygańsku

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

migdały 5 dag
rodzynki 5 dag
skórka z pomarańczy kandyzowana 5 dag
figi 5 dag
mąka pszenna 2 szklanki
cytryna 2 sztuki
jajko 4-5 sztuk
cukier 1/2 szklanki
miód 1 łyżka
andrut 1 sztuka
herbata 1 łyżka
lukier 1 szklanka
sok z cytryny 3 łyżki
wódka 1 łyżka
orzechy 5 dag

Przepis i sposób przygotowania na: Mazurek po cygańsku

Orzechy wraz z migdałami sparzyć i posiekać. Wszystkie bakalie oprószyć mąką. Z cytryny zetrzeć skórkę i wycisnąć sok. Żółtka oddzielić od białek i zmiksować je z cukrem, miodem, sokiem i skórą z cytryny. Dodać mąkę i bakalie. Z białek ubić pianę i dodawać ją porcjami do masy delikatnie mieszając. W tortownicy ułożyć wafel, a na waflu wyłożyć ciasto. Piec je przez co najmniej 15 minut w temp. 200 stopni. Lukier przygotować z podanych składników. Polać nim przestudzony mazurek.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IKrakowianka 05.04.2013 20:23
super ciasto :)
Wafelek2601 03.03.2013 07:38
Przepyszne ciasto
cukiereczek 10.06.2012 09:18
super
Juleczka20 01.06.2012 09:30
super
Miki 14.03.2012 13:32
mniam
gosia47-47 14.07.2011 08:13
super
pioge7 24.05.2011 08:27
super
kasiaw 11.05.2011 21:46
mam przepis na mazurka ale inny spróbuję twojego
Iwusia 29.06.2010 10:18
Pychotka :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak