Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa pieczarkowa

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

pieczarki 4 duże
ziemniak 1 średni
marchew 1 średnia
wywar z kurczaka 3 szklanki
śmietana 12% 100 ml
cebula 1/2 mała
masło klarowane 1 łyżka
natka pietruszki do posypania
sól
pieprz
Kucharek przyprawa uniwersalna

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa pieczarkowa

Kroki postępowania

1
Warzywa obieramy i płuczemy. Ziemniaka kroimy w słupki i nożykiem do dekoracji warzyw i owoców wycinamy z każdej strony słupków na całej długości średnie rowki. Rowki wycinamy także na całej długości marchewki i warzywa kroimy w talarki.
Krok 1 - Zupa pieczarkowa foto
2
Marchew i ziemniaki wrzucamy do wywaru, gotujemy około 10 minut, doprawiamy odrobiną kucharka.
Krok 2 - Zupa pieczarkowa foto
3
W czasie, gdy wywar z warzywami się gotuje, pieczarki obieramy i kroimy w plasterki, przesmażamy wraz z cebulą (pokrojoną w drobną kostkę) na rozgrzanym maśle klarowanym. Pod koniec smażenia doprawiamy odrobiną soli i pieprzu.
Krok 3 - Zupa pieczarkowa foto
4
Podsmażone pieczarki dodajemy do wywaru z pozostałymi warzywami i dalej gotujemy.
Krok 4 - Zupa pieczarkowa foto
5
Gdy warzywa będą miękkie, wlewamy śmietaną i doprawiamy do smaku pieprzem.
Krok 5 - Zupa pieczarkowa foto
6
Gorącą zupę nalewamy na talerz, eksponując kwiatki z marchewki. Posypujemy drobno posiekaną natką pietruszki.
Krok 6 - Zupa pieczarkowa foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IKrakowianka 23.12.2011 20:54
wyśmienita
Magdalena80 29.11.2011 22:22
pyszności
Beatris 18.11.2011 21:48
Jedna z moich ulubionych zup.
Mati13 18.11.2011 16:22
piękna
Mysiunia 17.11.2011 17:20
wyśmienita zupka:)
SmacznaPyza 17.11.2011 15:03
ładnie wyglądają tak przygotowane warzywa

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak