Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Smażone grzyby

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

suszone kapelusze podgrzybków
przyprawa do potraw 1 łyżeczka
czosnek 1 ząbek
kefir 1 szklanka
mąka
jajko 2 sztuki
Soda oczyszczona Prymat 1 szczypta
olej do smażenia
przyprawy

Przepis i sposób przygotowania na: Smażone grzyby

Grzyby dokładnie umyć następnie zalać 2 szklankami wody i odstawić na kilka godzin, grzyby muszą się namoczyć. Do namoczonych grzybów dodać czosnek i jarzynkę(gdyby grzyby miały zbyt mało wody to należy jej troszkę dolać,ugotować do miękkości i dokładnie odcedzić z wody. ( wywaru nie wylewamy bo nadaje się on do wykorzystania) Ciasto: W miseczce ubić kefir z jajkami,soda oraz sola i pieprzem do ubitego kefiru ostrożnie dosypywać mąkę (ma powstać ciasto konsystencji gęstej śmietany), grzyby wrzucić do miski z ciastem. Na patelni rozgrzać sporą ilość oleju i łyżką kłaść jak racuchy razem z ciastem po jednym kapeluszu, smażyć na złoty kolor. Najlepiej smakują gorące z czerwonym barszczem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

agnieszka137 17.11.2011 23:11
pomysłowe i smaczne
mikrusiak 17.11.2011 16:15
to coś dla mojej mamy...;D
halina17 17.11.2011 12:47
smaczne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak