Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierogi ruskie z dodatkiem mięty

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto:
mąka 1/2 kg
jajko 1 sztuka
sól 1 szczypta
olej 2 łyżki
woda
Farsz:
biały ser 20 dag
ziemniaki gotowane 20 dag
margaryna 3 łyżki
cebula 1 sztuka
przyprawy
świeża siekana mięta 2-3 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi ruskie z dodatkiem mięty

Na stolnicę wysypać mąkę wymieszaną z solą, dodać jajko, olej i tyle wody, aby powstało gładkie ciasto pierogowe. Farsz: Skręcone przez maszynkę ziemniaki z serem, dodać cebulę pokrojona w kostkę i podsmażoną na margarynie,doprawić do smaku solą i pieprzem oraz na koniec dodać miętę . Ciasto pierogowe rozwałkować, wyciąć przy pomocy szklanki kółeczka na środku położyć porcję farszu i zlepić pierogi, gotować w dużej ilości osolonej wody, podawać polane tłuszczem .

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ewa6274879 17.11.2011 16:53
ciekawy pomysł, żeby dodać miętę - chętnie bym skosztowała :)
halina17 17.11.2011 12:55
smaczne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak