Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Gęsia szyja na gorąco

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

skóra z gęsiej szyi 1 szt
jajko 1 szt
Bułka tarta klasyczna Prymat 2 łyżki
majeranek 1 łyżeczka
czosnek 2 ząbki
pietruszka 2 łyżeczki
masło 2 łyżeczki
rosół 1 szklanka
białe wino 1 kieliszek
cukier 1 szczypta
sól 1 szczypta
pieprz 1 szczypta
podroby gęsie dag

Przepis i sposób przygotowania na: Gęsia szyja na gorąco

Szyję z gęsi umyć, osączyć i natrzeć solą. Utrzeć masło z żółtkiem, dodać roztarty czosnek i drobno pokrojone podroby. Stale ucierając dodać sól, majeranek, cukier i natkę pietruszki. Z białka ubić pianę dodać bułkę tartą i wymieszać z masą mięsną (jeżeli farsz jest rzadki dodać jeszcze bułkę tartą). Farszem nadziać szyję, zaszyć z obu stron włożyć do rondla zalać rosołem i winem.. Dusić pod przykryciem około 1 godziny. Przed podaniem można obsmażyć na maśle.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak