Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pieczeń cielęca z ziołami

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

sok z cytryny 1/2 szt
skórka z cytryny 1/4 szt
czosnek 4-5 ząbka
białe wino 1 kieliszek
masło 1 łyżeczka
smalec 1 łyżeczka
sól
suszone zioła 1/2 łyżeczki
cielęcina 1,5 z udźca

Przepis i sposób przygotowania na: Pieczeń cielęca z ziołami

Mięso umyć, ułożyć na durszlaku i sparzyć gorącą wodą, osączyć i natrzeć, czosnkiem zmiażdżonym z solą, skórką otartą z cytryny i ziołami. Skropić sokiem z cytryny, odstawić w zimne miejsce na 3-4 godziny. Tłuszczem, wysmarować brytfannę włożyć mięso, połać stopionym masłem i wstawić do gorącego piekarnika. Piec około 1,5 godziny, skrapiać winem i polewać sosem z pod pieczeni.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak