Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Śląski baranek wielkanocny

Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

masło 10 dag
jajko 2 szt
mąka krupczatka 10 dag
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
cukier puder 2 łyżki
wiórka kokosowe 2-3 łyżki
sok z cytryny
sól

Przepis i sposób przygotowania na: Śląski baranek wielkanocny

Masło utrzeć do białości i dodawać po jednym żółtku i dalej ucierać na końcu dodać troszkę soli. Gdy masa będzie puszysta, dodać pianę ubitą na sztywno i mąkę wymieszaną z proszkiem. Ciasto wymieszać delikatnie i dokładnie. Formę w kształcie baranka, wysmarować tłuszczem, wlać ciasto, wstawić do piekarnika i piec 50 minut. Po przestudzeniu wyjąć baranka z formy. Cukier zagotować z łyżka wody na gęsty syrop, utrzeć z sokiem cytrynowym, polać baranka i posypać wiórkami kokosowymi.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

bernadetta2 30.03.2012 20:01
smaczne
KasiaK90 13.01.2012 11:51
fajne baranek

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak