Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa ze świeżych ogorków

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

kurczak 1/3 szt
włoszczyzna
ogórki 50 dag
sałata 1 główka
liście szczawiu 5 dag
mąka 1 łyżka
żółtko jajek 1 szt
masło roślinne 1 łyżka
śmietana 4 łyżki
cukier 1 szczypta
sól 1 szczypta
pieprz 1 szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa ze świeżych ogorków

Kurczaka umyć, włożyć do garnka i ugotować. Włoszczyznę umyć, pokroić i pod koniec gotowania kurczaka włożyć do wywaru i razem z kurczakiem ugotować.Ogórki jeżeli mają grube pestki to wydrążyć, przekroić wzdłuż i pokroić na cieniutkie plastry i udusić na maśle. Jak ogórki zmiękną dodać opłukany i posiekany szczaw, liście sałaty cukier i dusić jeszcze chwilkę. Mąkę wymieszać z ogórkami, zasmażyć, rozprowadzić chłodnym wywarem. Zagotować. Kurczaka wyjąć z wywaru, obrać i drobno pokroić. Zupę zalać śmietaną, zaciągnąć żółtkiem. Doprawić solą i pieprzem do smaku.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak