Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa zielona

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

wywar z wloszczyzny 5 szklanek
ziemniaki 6 szt
cebula dymka ze szczypiorkiem 1/2 pęczka
pietruszka 1/2 pęczka
boczek wędzony 10 dag
masło roślinne 1 łyżka
mąka 1 łyżka
sok z cytryny
śmietana 4 łyżki
koper
sól
pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa zielona

Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w kostkę, zalać wrzącym wywarem z włoszczyzny i gotować 15 minut. Doprawić solą, pieprzem. Cebulę, natkę pietruszki umyć, drobno posiekać i usmażyć na maśle. Dodać do gotujących się ziemniaków. Boczek wędzony pokroić w paski stopić , skwarki dodać do zupy.Ze reszty masła, mąki przyrządzić zasmażkę, rozprowadzić chłodnym wywarem i zalać zupę.Na końcu wlać sok z cytryny. Zupę zabielić śmietaną, posypać koperkiem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak