Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

ciastka drożdżowe z otrębami

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto:
mąka 20 dkg
otręby pszenne 6 dkg
drożdże 2 dkg
mleko letnie 1/8 litra
jajko 1 szt
cukier 5 dkg
sól szczypta
margaryna 5 dkg
Do posypania:
cukier 10 dkg
rodzynki 5 dkg
orzechy laskowe 5 posiekane

Przepis i sposób przygotowania na: ciastka drożdżowe z otrębami

Mąkę mieszamy w misce razem z otrębami,robimy w środku wgłębienie wkładamy tam pokruszone drożdże i mieszamy z częścią mleka na rozczyn.Gdy podrośnie dodajemy resztę składników i wyrabiamy na gładkie dość miękkie ciasto.Po wyrośnięciu zagniatamy i wałkujemy na 3 mm.Smarujemy stopionym masłem posypujemy grubo cukrem rodzynkami i orzechami i zwijamy dość luzno w rulon.Następnie odcinamy z niego kawałki o długośći 3 cm i w każdym robimy równolegle wgłębienia trzonkiem łyżki.Ciastka układamy na natłuszczonej blasze w odstępach ok 4 cm i pieczemy w 200 stopniach przez 15 min.Z podanych składników wychodzi ok 24 ciastek.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

malaczarna23 05.01.2012 11:21
pyszne
smakowita 29.11.2011 22:42
smaczne ciasteczka i zdrowe
Krystyna32 17.11.2011 05:06
pycha

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak