Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Babka cytrynowa na kisielkach

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Kiesiel cytrynowy 3 sztuki
proszek do pieczenia 1 szt
cukier 1 szklanka
masło 125 g
jajko 4 sztuki
mleko 1 szklanka
mąka 2 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Babka cytrynowa na kisielkach

Masło i cukier ucieramy na puszystą masę.Dodajemy do tego żółtka - po jednym, cały czas ucierając. Do masy dosypujemy kisielki ( prosto z torebki, sam proszek). Następnie dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, w następnej kolejności zaś mleko. Z białek ubijamy pianę, którą następnie delikatnie łączymy z masą. Po wymieszaniu gotową masę przekładamy do formy ( np keksowej) Pieczemy 50 min w piekarniku nagrzanym do 200ºC. Możemy ją dodatkowo polać cytrynowym lukrem, lub po prostu posypać cukrem pudrem.Smacznego.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ziutula
ziutula 29.12.2011 12:53
lubię ciasta gdzie zamiast czystej kartoflanki dać kisiel lub budyń...
IKrakowianka 20.11.2011 01:04
uwielbiam ciasta

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak