Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Gołąbki mięsno-ryżowe w sosie pomidorowym

2.0
(2)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

kapusta biała 1 główka
mięso mielone 800 g
koncentrat pomidorowy 1 szt
ryż 1 torebka
cebula 1 szt
sól do smaku
mąka 3 łyżki
Liść laurowy suszony Prymat 5 szt
Ziele angielskie całe Prymat 5 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Gołąbki mięsno-ryżowe w sosie pomidorowym

Główkę kapusty opłukać,wyciąć głąb u nasady.Liście kapusty ostrożnie oddzielić.Zagotować w dużym garnku wodę,osolić.Wrzucać partiami na wrzącą wodę liście kapusty,obgotować.Po chwili wyjąć łyżką cedzakową,odsączyć i ostudzić.Torebkę ryżu gotować w osolonej wodzie około 7 minut.Do wystudzonego ryżu dodać mięso mielone i pokrojoną w drobną kostkę cebulę.Wszystkie składniki doprawić do smaku solą i pieprzem.Wymieszać starannie wszystkie składniki.Na środek każdego liścia nakładać nadzienie mięsno-ryżowe.Zagiąć dwa boki liścia na około 3cm,zwinąć ciasno w rulonik.Na dno garnka dodać pozostałe liście kapusty,które nie nadawały się do zawinięcia.Na nich układać gołąbki jeden koło drugiego.Układamy tak dwie warstwy gołąbków,następnie całość zalewamy litrem gorącej wody.Dodajemy liście laurowe i ziele angielskie.Gołąbki gotujemy na małym ogniu do miękkości-około 1,5 godziny.Pod koniec gotowania dodajemy koncentrat pomidorowy i przyprawiamy wszystko do smaku według gustu solą i pieprzem gruboziarnistym.Sos można zagęścić 3 łyżkami mąki.Gołąbki podajemy z pieczywem,kopytkami lub piure ziemniaczanym.Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Wacław 04.06.2012 09:51
uwielbiam ,są pyszne !
halina17 01.01.2012 16:31
smaczne
PaniMISIOWA 23.12.2011 14:34
mniam mniam!
Rique 07.12.2011 09:22
super
Natalia40 02.12.2011 21:20
extra
Ania67 20.11.2011 22:07
uwielbiam
RenataZ-et 18.11.2011 23:33
przepyszny obiad
Iwona45 17.11.2011 09:26
wyglądają super
Dorian 17.11.2011 08:54
apetyczne
Agnieszka91 16.11.2011 18:33
Pyszne są
Emiliozo 16.11.2011 17:53
uwielbiam gołabki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak