Sposób przygotowania

Główkę kapusty opłukać,wyciąć głąb u nasady.Liście kapusty ostrożnie oddzielić.Zagotować w dużym garnku wodę,osolić.Wrzucać partiami na wrzącą wodę liście kapusty,obgotować.Po chwili wyjąć łyżką cedzakową,odsączyć i ostudzić.Torebkę ryżu gotować w osolonej wodzie około 7 minut.Do wystudzonego ryżu dodać mięso mielone i pokrojoną w drobną kostkę cebulę.Wszystkie składniki doprawić do smaku solą i pieprzem.Wymieszać starannie wszystkie składniki.Na środek każdego liścia nakładać nadzienie mięsno-ryżowe.Zagiąć dwa boki liścia na około 3cm,zwinąć ciasno w rulonik.Na dno garnka dodać pozostałe liście kapusty,które nie nadawały się do zawinięcia.Na nich układać gołąbki jeden koło drugiego.Układamy tak dwie warstwy gołąbków,następnie całość zalewamy litrem gorącej wody.Dodajemy liście laurowe i ziele angielskie.Gołąbki gotujemy na małym ogniu do miękkości-około 1,5 godziny.Pod koniec gotowania dodajemy koncentrat pomidorowy i przyprawiamy wszystko do smaku według gustu solą i pieprzem gruboziarnistym.Sos można zagęścić 3 łyżkami mąki.Gołąbki podajemy z pieczywem,kopytkami lub piure ziemniaczanym.Smacznego!

Komentarze

  • 2
    original
    Opublikowano

    Emiliozo

    uwielbiam gołabki
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    Agnieszka91

    Pyszne są
  • 2
    original
    Opublikowano

    Dorian

    apetyczne
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    Iwona45

    wyglądają super
  • 1
    original
    Opublikowano

    RenataZ-et

    przepyszny obiad
  • 1
    original
    Opublikowano

    Ania67

    uwielbiam
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    Natalia40

    extra
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    Rique

    super
  • 2
    logo-fb-nowe
    Opublikowano

    PaniMISIOWA

    mniam mniam!
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    halina17

    smaczne
  • 1
    original
    Opublikowano

    Wacław

    uwielbiam ,są pyszne !

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !