Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

JABŁUSZKA POD PIEPRZYNKA

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

margaryna 1 szt
żółtko jajek 4 szt
jaja 2 szt
mąka 1 szkl
mąka ziemniaczana 10 łyżek
cukier 8 łyżek
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
sól do smaku
budyń śmietankowy 2 szt
jabłka 1 kg
białko 4 szt
cukier 1 szt

Przepis i sposób przygotowania na: JABŁUSZKA POD PIEPRZYNKA

Najpierw gotujemy budyń i odstawiamy w chłodne miejsce do przestudzenia. Rabarbar obieramy ze skórki i drobniutko kroimy.Zasypujemy cukrem,kiedy puści sok,przekładamy na sitko i odsączamy.
Miękką margarynę ucieramy z cukrem na gładką masę.Stopniowo dodajemy jajka i żółtka.Ucierając wsypujemy mąki,sól i proszek do pieczenia.Ciasto wykładamy na wyłożoną papierem formę. Wyrównujemy powierzchnię i posypujemy połową rabarbaru. Na rabarbar wykładamy przestudzony budyń. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w 200 stopniach, 20-25 minut.
Białka ubijamy,ze stopniowo dosypywanym cukrem, na sztywną,lśniącą masę. Wsypujemy do białek odsączony dokładnie rabarbar i delikatnie mieszamy.Tak powstałą masę przekładamy na podpieczone ciasto i wstawiamy jeszcze na 10 minut do piekarnika,na tę samą temp. Podajemy po całkowitym wystudzeniu ciasta.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

aga130982 27.04.2012 13:37
pycha

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak