Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierogi drożdżowe

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka 3 szklanki
jaja 3 szt
mleko 1 szklanka
drożdże 2,5 dag
masło 1/3 kostki
cukier 2 łyżki
sól 1 szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi drożdżowe

Mleko lekko podgrzać, dodać rozkruszone drożdże, cukier, sól i mleko. Przygotować rozczyn. Gdy podrośnie, połączyć z roztopionym masłem, resztą mąki i wyrobić ciasto. Odstawić w ciepłe miejsce aby wyrosło. Ciasto rozwałkować cienko na stolnicy i wykrawać spore krążki. Na każdy nakładać dowolny farsz i zlepić pierogi. Upiec w piekarniku na złoty kolor. Podawać polane tłuszczem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Justyna Jussstiii 16.11.2011 15:55
mniam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak