Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Klasyczne piure

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniaki 1 kg
mleko 1/4 szklanki
masło 1 łyżka
Gałka muszkatołowa cała Prymat 1 szczypta
sól
pietruszka 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Klasyczne piure

Ziemniaki obrać, opłukać, zalać osoloną, gorącą wodą i ugotować pod przykryciem, odcedzić, odparować,. Ziemniaki zemleć w maszynce lub przepuścić przez praskę, dolać gorące mleko, roztopione masło, doprawić gałką muszkatołową i dokładnie utrzeć na jednolitą masę. Na ogrzany półmisek nakładać łyżką zamoczoną w gorącej wodzie. Na końcu posypać posiekaną pietruszką. Jeżeli wymieszamy ziemniaki ze szpinakiem ugotowanym i przetartym przez sitko to uzyskamy piure zielone.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak