Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

ciasto niedzielne

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka 40 dag
masło 20 dag
margaryna 10 dag
cukier 20 dag
jaja 2 szt
cukier wanilinowy 2 szt
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
skórki pomarańczy 10 dag
rum 2 łyżki
sól 1 szczypta
esencja migdałowa
cukier puder 25 dag
woda 4 łyżki
wiórka czekoladowe 4 dag

Przepis i sposób przygotowania na: ciasto niedzielne

CIASTO: Do makutry dać masło i cukrem oraz cukrem waniliowym. Utrzeć. Dodać szczyptę soli i kilka kropel esencji migdałowej. Ucierać. Wbijać jaja na przemian przesianą mąkę z proszki me do pieczenia wsypywać. Potem wlać rum. Wsypywać również skórkę pomarańczową. Dokładnie wymieszać. Tortownicę posmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Do tak przygotowanej tortownicy dać ciasto. Piec przez godzinę w temperaturze około 175 stopni. LUKIER: Utrzeć go z wody i cukru pudru. Po upieczeniu, gdy ciasto wystygnie, oblać go lukrem. Wszystko posypać wiórkami czekoladowymi.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak