Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

grochówka z boczkiem i ziemniakami

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

groch 2 szklanki
boczek 10 dag
kiełbasa 10 dag
włoszczyzna
cebula 1 szt
czosnek 2 ząbki
ziemniaki 2 szt
mąka 1 łyżka
tłuszcz 1 łyżka
majeranek 1 szt
sól
pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: grochówka z boczkiem i ziemniakami

Do namoczonego przez noc grochu dodajemy boczek, kiełbasę, włoszczyznę, cebulę 2 ząbki czosnku i zostawiamy na wolnym ogniu. Gdy będzie wrzała nam zupa wkładamy do niej pokrojone w kostki ziemniaki. Wyjmujemy jednocześnie boczek i kiełbasę i kroimy w bardzo grubą kostkę. Następnie wrzucamy z powrotem do zupy. Z tłuszczu i mąki robimy zasmażkę. Rozprowadzamy zimną wodą, dodajemy do zupy. Zupę doprawiamy solą i pieprzem i majerankiem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Tyska 16.11.2011 22:56
pychota

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak