Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

drożdżowe pierożki makowe

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 2 szkl
drożdże
jajko 4 szt
cukier 2/3 szkl
mleko 1/2 szkl
masło 1/2 kostki
masa makowa
sól

Przepis i sposób przygotowania na: drożdżowe pierożki makowe

drożdże rozcieramy z łyżką cukru,mieszamy z 2 łyżkami mleka i 1łyżką mąki.odstawiamy na 20min w ciepłe miejsce.
mąkę mieszamy ze szczyptą soli,resztą mleka,zaczynem drożdżowym,roztopionym masłem i 3żółtkami.
dodajemy ubite białka ze szczyptą soli.wyrabiamy ciasto wystawiamy do ostygnięcia.ciasto ponownie rozgniatamy,wałkujemy,wycinamy krążki i nakładamy masę,składamy na pół i zlepiamy brzegi.pierożki kładziemy na blasze ,smarujemy żółtkiem,posypujemy makiem pieczemy 20min w temp 190stopni.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

leonkot 24.01.2012 15:16
super
Ewelina38 18.12.2011 15:41
pycha

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak