Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Schab z ananasem

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

schab bez kości 1 kg
sok z cytryny 1 łyżeczka
jabłko winne 3-4 szt
mąka 1 łyżeczka
masło 2 łyżki
cukier 1 łyżeczka
majeranek 1 łyżeczka
koniak 1 łyżeczka
sól
pieprz
ananas z puszki 4-5 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Schab z ananasem

Schab umyć, osączyć, skropić sokiem z cytryny, posolić i oprószyć pieprzem, mocno wygnieść ręką i wstawić do chłodnego miejsca na około 1 godzinę. Następnie oprószyć mąką, włożyć do brytfanny wysmarowanej tłuszczem, obłożyć ćwiartkami jabłka oraz płatkami masła. Przykryć i dusić około 1 godziny. W połowie duszenia dodać majeranek i cukier. Miękkie mięso, ostudzić, pokroić w plastry i ponownie włożyć do brytfanny. Na każdej porcji położyć plaster ananasa. Skrupić koniakiem, wstawić do piekarnika i zapiec.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak